blommor till dödsbo

Dödsbostädning

Behöver ni hjälp med städning av ett dödsbo i Mora med omnejd, då har ni kommit rätt. Vi är experter på dödsbostädning, vi ger trygghetsgaranti och fasta priser.

Vad innebär dödsbostädning?

Dödsbostädning, även kallat dödsbostäd, är en process där man rengör och organiserar en avliden persons bostad efter deras död. Det är vanligt att anlita professionella städföretag för att städa dödsbo. Syftet med dödsbostädning är att återställa bostaden till ett rent och beboeligt skick samt att hantera och sortera den avlidna personens tillhörigheter.

Städning av dödsbo innefattar vanligtvis att ta bort eventuella möbler och inventarier som inte längre behövs eller som ska fördelas bland arvingar eller säljas. Det kan också innebära att rengöra och desinficera olika ytor i bostaden, inklusive kök, badrum och sovrum. Ibland kan det vara nödvändigt att hantera avfall och sortera föremål. Detta för att göra det lättare för de efterlevande att organisera och rensa upp. Hör med oss för att se vad vi kan hjälpa dig med.

Dödsbostädning kan vara en känslomässigt utmanande uppgift för de anhöriga till den avlidna personen. Att anlita professionella för att utföra dödsbostädningen kan avlasta dem från denna börda och ge dem möjlighet att fokusera på sorgearbetet istället.

Kan man nyttja RUT för dödsbostäd?

Vad som kan vara bra att tänka på, är att det ej går att nyttja RUT-avdrag vid städning av ett dödsbo.

Kostnaden för dödsbostädning betalas vanligtvis av den avlidna personens dödsbo. Dödsboet är den ekonomiska enheten som bildas efter en persons död och består av den avlidnas tillgångar och skulder. Innan arvets fördelning kan dödsboet användas för att täcka kostnader relaterade till bland annat begravning, skulder och bostadsstädning.

I vissa fall kan kostnaderna för dödsbostädning täckas av försäkringar som den avlidna personen hade, till exempel en hemförsäkring. Det är dock viktigt att kontrollera villkoren för försäkringen för att se om den täcker kostnaderna för dödsbostädning.

Om det inte finns tillräckliga medel i dödsboet för att täcka kostnaderna för dödsbostädning kan de efterlevande anhöriga behöva betala kostnaderna privat. Det kan vara en god idé att rådgöra med en jurist eller en bouppteckningsförrättare. Detta för att få råd om hur man hanterar ekonomiska frågor relaterade till dödsbostädning.

Dödsbotömning

När en städfirma tömmer ett dödsbo innebär det att de ansvarar för att rengöra och ta bort föremål från bostaden. Här är några vanliga aktiviteter som en städfirma kan utföra för att rensa dödsbo:

 1. Avlägsnande av möbler och föremål: Städfirman tar bort möbler, elektronik, kläder, personliga tillhörigheter och andra föremål från bostaden. Detta kan inkludera transport av föremålen till en annan plats, om så önskas.
 2. Rengöring av utrymmen: Städfirman städar och rengör alla rum i bostaden. Det kan innefatta dammsugning, våttorkning av golv, rengöring av köks- och badrumsytor, avtorkning av fönsterbrädor och rengöring av vitvaror.
 3. Avfallshantering: Städfirman tar hand om avfall och skräp som har samlats i bostaden. Det kan innefatta bortforsling av sopor, sortering av återvinningsmaterial och eventuell hantering av farligt avfall enligt gällande regler och bestämmelser.
 4. Särskild rengöring: Vid behov kan städfirman utföra särskild rengöring, till exempel sanering av mögel- eller skadedrabbade områden, eller borttagning av svåra fläckar och lukt.
 5. Slutlig inspektion: Efter att städfirman har genomfört rengöringen och tömningen av bostaden, kan en slutlig inspektion göras för att säkerställa att allt har utförts enligt överenskommelse och att bostaden är redo för nästa ägare eller användare.

Tömning av dödsbo

Det är viktigt att komma ihåg att tjänsterna som erbjuds av en städfirma kan variera beroende på kundens specifika behov och avtalet mellan parterna. Det bästa sättet att veta exakt vad som utförs vid tömning av dödsboet är att kontakta städfirman för att diskutera tjänsterna och få en offert baserad på dina behov.

Lista på saker att göra för att rensa dödsbo

Att rensa ett dödsbo kan vara en omfattande uppgift. Här är en lista på saker att göra för att hjälpa till att rensa och organisera dödsboet:

 1. Bouppteckning: Börja med att göra en bouppteckning för att fastställa den avlidnes tillgångar och skulder. Detta kommer att hjälpa till att skapa en översikt över vad som behöver hanteras.
 2. Försäkringar och abonnemang: Kontakta försäkringsbolag och avsluta eller överföra eventuella försäkringar. Säg upp eller överför även abonnemang på el, vatten, telefon och internet.
 3. Bostad: Ta ställning till vad som ska göras med den avlidnes bostad. Om den ska säljas eller hyras ut kan det vara nödvändigt att göra nödvändiga reparationer och rengöring.
 4. Inventera tillhörigheter: Gå igenom alla rum och inventera den avlidnes tillhörigheter. Sortera föremålen i kategorier som ska behållas, skänkas bort, säljas eller kasseras.
 5. Uppskattning av värde: Om det finns värdefulla föremål, antikviteter eller konstverk, kan det vara klokt att få dem värderade av en auktoriserad värderingsman.
 6. Rensa ut och organisera: Ta bort allt skräp och onödiga föremål från bostaden. Organisera och märk lådor och föremål för att underlätta sortering och hantering senare.
 7. Försäljning och donation: Sälj eller donera de föremål som inte ska behållas. Det kan inkludera möbler, kläder, köksredskap, böcker eller andra tillhörigheter.
 8. Dokument och papper: Samla in och organisera viktiga dokument såsom testamente, försäkringspapper, skatteinformation och andra juridiska handlingar.
 9. Skulder och ekonomi: Hantera eventuella skulder som den avlidne hade, och betala av dem så långt det är möjligt med de tillgångar som finns i dödsboet.
 10. Juridisk hjälp: Vid behov kan det vara klokt att söka juridisk rådgivning för att säkerställa att alla juridiska aspekter och arvskiften hanteras korrekt.

Kom ihåg att detta är en generell lista och att varje dödsbo kan ha unika omständigheter och krav. Att arbeta med professionella som specialiserar sig på dödsbohantering kan vara till stor hjälp under processen.

Boka städhjälp för städ av dödsbo

Önskar ni vår hjälp med städ, så ni kan koncentrera er på annat som är viktigare. Då är det bara att kontakta oss via formuläret. Viktigt att meddela om att städningen gäller ett dödsbo.

Gratis Intresseanmälan
Fyll i formuläret så kontaktar vi dig!