5 billiga och miljövänliga städtips

Hem kära hem. Här finner vi frid efter en lång dag. Här är det säkert. Eller hur? Fel!

Vi vet nu att kvalitén på inomhusluften är sämre än den ute, och ibland till och med 100 gånger värre! Den amerikanska federala miljöskyddsmyndigheten EPA rankar kvalitén på inomhusluften som en av topp fem riskerna för den allmänna hälsan. Det är konstigt att vi lägger så mycket uppmärksamhet på föroreningarna i luften utomhus när de flesta av oss spenderar så mycket som 87 % av tiden inomhus.

Så skyddar du din familjs hälsa: 5 billiga och miljövänliga tips

Vad är då orsaken till detta? Den första anledningen till problemet med den dåliga luftkvalitén inomhus är gaser och partiklar som släpps ut i luften. Detta förvärras då många hem dessutom har en otillfredsställande ventilation. Eftersom inte tillräckligt med ny luft släpps in i hemmet så finns det inte tillräckligt med frisk luft att blanda ut den förorenade luften inne, och föroreningarna som finns inomhus släpps då inte heller ut ur huset (I klimat där temperaturen är hög och luftfuktigheten likaså hittar man att koncentrationen på luftföroreningar är ännu högre.). Det finns många källor till luftföroreningarna inomhus och en av dem är våra rengöringsprodukter. Situationen förvärras ytterligare på grund av utbredningen av de konventionella petroleumbaserade rengöringsprodukterna som finns på marknaden, och också från sättet som vi vanligtvis använder dem.

Ett annat sätt att skydda din familj är att eliminera alla giftkällor. Den amerikanska associationen för giftkontroll (AAPCC) har identifierat att hela 89 % av all vår exponering av gifter sker i hemmet. Dessutom är hushållsprodukter, inklusive rengöringsmedel, den andra mest vanliga orsaken till barnförgiftning.

Det gör skillnad att använda miljövänliga städtekniker, särskilt för att förbättra din familjs hälsa. Här följer fem billiga och miljövänliga städtips som är så lätta att du kan börja använda dem redan i dag.

  • Fokusera på att rengöra, inte desinfektera

Är du en av den stora majoriteten som tror att om det är desinfekterat så är det rent? Tyvärr är inte desinfektionsmedel effektiva rengöringsmedel eftersom de inte är framtagna till att vara det. Om vi istället fokuserar på att rengöra och se till att det inte finns några rester kvar för att bli grogrund för dåliga bakterier, så har vi ju nått vårt mål, att få ytan ordentligt ren.

Vet du att desinfektionsmedel också är ett effektivt bekämpningsmedel? För om du stannar upp och tänker på det lite så är ju desinfektionsmedel framtaget för att döda allt som kommer i dess väg, ungefär som det där medlet som vi använder i trädgården för att ta död på allt ogräs. Ett grönare alternativ är hett såpvatten. Det är extremt effektivt till att ta död på matburna patogener såsom salmonella och E.Coli. Om du använder det istället så bidrar du inte heller till utvecklingen av den nya arten supersmåkryp som kan komma att plåga oss i framtiden.

  • Leta efter hållbara medel

Vår värld är en skräpig värld. Titta bara på alla de onödiga förpackningarna som kommer med nästan allt du köper nu för tiden. Det ser också ut som att många produkter inte längre är till för att kunna repareras, utan hellre för att helt bytas ut. På grund av detta så finns det en anledning till att till vardags söka efter hållbara alternativ. För att städa på ett miljövänligt sätt finns det mycket du kan göra för att minska ned på ditt eget avfall. Undvik städartiklar med kort livslängd, minimera användningen av engångsartiklar t.ex. de ständigt närvarande våtservetterna som nu finns för alla möjliga användningsområden, välj högkoncentrerade produkter som ska blandas ut och hällas i sprayflaskor som du återanvänder samt använd mikrofibertrasor.

  • Använd mikrofiber

Det finns många aspekter på miljövänlig rengöring som skiljer sig rejält från de metoder som vi lärde oss av våra mammor, far- och mormödrar och till och med på hemkunskapen! Introduceringen av den högkvalitativa mikrofibertrasan är ett av de mest betydelsefulla och kraftfulla genombrotten för en miljövänligare städning.

Mikrofibertrasor fungerar annorlunda att städa med än de traditionella bomullstrasorna. Varje fiber i en mikrofibertrasa har ett system som en krok, ja nästan som klor, som snarar åt sig all smuts och damm, likväl som pollen och anda allergener som ligger till orsak för de partiklar som är så vanliga i våra hem. Mikrofibrerna agerar nästan som en skrapa då de lyfter upp och fängslar in smutsen och fukten i alla smårum av fibern istället för att bara flytta smutsen från en sida till en annan, som de traditionella bomullsfibrerna gör. Då man svept med trasan över en yta så slipper man manuellt lyfta upp smutsen som man gör med en vanlig trasa, eftersom mikrofibertrasan redan fångat upp smutsen och håller den där tills den tvättas. Än bättre är att en högkvalitativ mikrofibertrasa kan tvättas upp till imponerade 500 gånger, så det är en väldigt hållbar produkt. Om du vill städa miljövänligt så bör du också använda mikrofiber.

  • Var bekant med dina rengöringsprodukter

De allra flesta av rengöringsprodukterna där ute är petroleumbaserade. Dessa traditionella rengöringsmedel kan vara farliga att använda och kan till stor del påverka kvalitén på inomhusluften genom irriterande ångor, tuffa syror och alkalier, glykoleter, petroleum destillat och till och med carcinogener. Låt mig förtydliga, dessa är giftiga och är farliga för din familjs hälsa!

Det är viktigt att den som vill städa miljövänligt letar efter den grönaste produkten som finns. Leta efter produkter som är bio baserade och från förnyelsebara tillgångar. De bör inte ha några tunga metaller, ha få flyktiga organiska föreningar, vara fria från carcinogener (inklusive formaldehyd och styren) samt pH neutrala. Ännu bättre är om de också blivit certifierade som miljövänliga av miljöhälsonämnden, är svanmärkta och/eller har liknande certifieringar.

Många kanske väljer att göra sina egna rengöringsmedel men det är tidskrävande samtidigt som otillfredsställande resultat kan göra dem icke effektiva.

  • Rengör med växter

En av de enklaste, och effektivaste, teknikerna för en miljövänligare inomhusmiljö är att dekorera hemmet med levande växter. Det är bevisat att de reducerar föroreningarna i hemmet samt bidrar till en högre syrenivå inomhus.

Lycka till med städningen! Städpersonalen på Flyttstädning Mora